А |
Б |
В |
Г |
Д |
Е |
Ж |
З |
І |
К |
Л |
М |
Н |
О |
П |
Р |
С |
Т |
У |
Ф |
Х |
Ц |
Ч |
Ш |
Ю |
Я |
Д
Damiana
(Даміана) – марочний французький солодкий лікер.
Digestif
(діжестів) – спиртний напій, звичайно високої якості, який п’ють після їжі. Приклад класичного діжестіва – елітний коньяк.мDrambuie – марочний шотландський лікер, для приготування якого використовується шотландський віскі та вересковий мед. Спочатку виробництво лікеру Дримба було організовано в 1745 році в місті Скай в Шотландії. В даний час проводиться в Единбурзі. Вміст спирту – 40%, щільність – 1,08. Вважається одним з кращих лікарів на основі віскі.
Julep
(Джулеп) – напій, який готується з міцного алкоголю, цукру та свіжого листя м’яти (перетертих або цілих). Подається з струганих льодом в глазурованих льодом ж келиху з гарніром з м’яти або фруктів і з соломинкою.
Даміана
(Damiana) – марочний французький солодкий лікер.
Дегустація
(від лат. degustatio – отведиваніе), оцінка харчових і смакових продуктів (і тютюну) і їх напівфабрикатів, а також рослинної сировини – винограду, плодів органолептичними шляхом – зором, нюхом, смаком. Особливе значення має дегустація у виноробстві при оцінці якості, комерційної та споживчої цінності вина, а також у виробничому процесі. Досвідчений винороб-дегустатор по смакової пробі направляє технологічний процес, доповнюючи інформацію про вино або виноматеріалів, отриманих хімічним аналізом або спеціальними приладами. Недолік дегустації – більша чи менша ступінь її суб’єктивності, а перевага – відсутність всякого роду "посередників” – приладів. Дегустацією уловлюються такі відмінності у винах, які не можуть бути встановлені хіміко-аналітичним шляхом, наприклад відмінності між марочними і ординарними винами. При дегустації чаю визначають зовнішній вигляд сухого чаю, забарвлення (колір) настою, аромат і смак настою, вид розварене листа. У тютюні оцінюється аромат, смак, фортеця
Декантація
(декантірованіе) – переливання вина з пляшки в графин або глечик для відділення його від осаду й насичення киснем.
Джеймсон
(Jameson) – ірландський віскі, одне з найпопулярніших віскі в світі. Виробляється в місті Дублін в Ірландії з 1780 року. Вміст спирту – 40%.
Джіггер
(англ.)
1) Те саме, що стос.
1) Мірний стаканчик, що застосовується при приготуванні коктейлів, обсягом зазвичай від 1 до 2 унцій (30 до 60 мл .).
Джим Бім
(Jim Beam) – американський віскі (бурбон). Витяг (біла етикетка – 4 роки, чорна – 101 місяць).
Джин
- англійська спиртний напій, що готується на основі спирту з ячменю та жита. Дистилюється вдруге з добавкою ялівцевих ягід. Фортеця 38-45% об. Напій який одержують шляхом перегонки водно-спиртової рідини, настояної на ялівцеві ягоди, з додаванням різних пряностей (коріандр, Ангеліка, фіалковий корінь, мигдаль, апельсинові кірки та ін.) Як правило, для виробництва високоякісного джина необхідно від 6 до 10 рослинних компонентів, але в більшості випадків рецепт приготування, є комерційною таємницею його виробників.
Джонні Вокер
(Johnnie Walker) – віскі номер один за обсягом продажів. Red Label – наймолодший сорт. Black Label – віскі витриманий 12 і більше років. Являє собою суміш більш ніж 40 різних сортів віскі. Gold Label – витримка від 18 і більше років. Blue Label – цей сорт купажовані віскі, до його складу входять найрідкісніші і старі сорти шотланского віскі. Кожна пляшка має свій індивідуальний номер.
Джордж Дікель
(George Dickel) – сорт віскі, проводиться на основі виробляється в американському штаті Теннессі віскі з кислого сусла шляхом його пропускання через який одержують із цукрового клена деревне вугілля і подальшої витримки в обпалених бочках.
Джулеп
(Julep) – напій, який готується з міцного алкоголю, цукру та свіжого листя м’яти (перетертих або цілих). Подається з струганих льодом в глазурованих льодом ж келиху з гарніром з м’яти або фруктів і з соломинкою.
Дигестив
- напій (як правило, коньяк, кальвадос, лікери), що подається на завершення прийому їжі, що сприяє поліпшенню травлення.
Діоніс
(Бахус, Вакх) – у міфах стародавніх греків бог плодоносних сил землі, рослинності, виноградарства, виноробства. Син Зевса і фиванской царівни Семел. На честь Діоніса справлялися свята – Діонісії і Вакханалії. Містерії супроводжувалися ходою Діоніса в супроводі вакханок, сатирів, менад і бассарідов з тирси (жезлами), повитими плющем; підперезані зміями, вони все ламав на своєму шляху. З криками Вакх, Евое вони хвалили Діоніса, били в тимпани, виривали з корінням дерева та захоплювали за собою юрби жінок і чоловіків. Діоніс увійшов до числа 12 олімпійських богів пізно. У Дельфах почали шанувати поряд з Аполлоном. Діоніса ототожнювали з єгипетськими богами Осірісом, Серапіса і Амоном, древнеіранских Мітрою, Адонісом, римським Лібером.
Дисульфирам
- лікарська речовина, який застосовується для лікування хронічного алкоголізму. Дисульфирам викликає відразу до спиртних напоїв, у тому числі припливи крові до поверхні тіла, утруднення дихання, головний біль, почастішання серцебиття, нудоту і блювоту.
Довгі напої
(long drinks)
(long drinks) – тип змішаних напоїв, що готуються у великих кількостях і містять велику кількість льоду. До них відносяться фікси, баки, рікки, кобблери, кулери, фізи, хайбол, джулепи, слінги, охолоджені пунші.
Дримба
(Drambuie)
- марочний шотландський лікер, для приготування якого використовується шотландський віскі та вересковий мед. Спочатку виробництво лікеру Дримба було організовано в 1745 році в місті Скай в Шотландії. Проводиться в Шотландії на основі добірних сортів видерженного солодового шотландського віскі в поєднанні з медовим сиропом, що містять чистий версковий мед по древньому фамільному рецептом. В даний час проводиться в Единбурзі. Вміст спирту – 40%, щільність – 1,08. Вважається одним з кращих лікарів на основі віскі.
Дьюварс
(Dewar’s) – шотландський віскі, яке виробляється з додаванням спирту (blended). Випускається з 1860-х років в місті Перт в Шотландії.
Дюбонне
(Dubonnet), червоне або біле вино, що вживається як аперитив, що виробляється на основі ароматичних речовин. Має смак хініну, Більшість вин Дюбонне випускається у Франції.
Досконале вино
(фр. Complet) – вино не має недоліків, з прекрасною врівноваженістю за всіма складовими.