РЕЦЕПТИ КОКТЕЙЛІВ


 

1 - чарка для коктейлів, 2 - чарка для коктейлів сауер; 3 - чарка для складних коктейлів, 4 - старомодний стакан (олд-фешенд), 5 - стопка; 6 - стакан-тумблер; 7 - стакан-хайбол; 8 - стакан-колінз; 9 - чаша для пунша; 10 - рейнвейная чарка; 11 - лафітная чарка; 12, 13 - келих для шампанського; 14 - мадерная чарка; 15 - чарка для лікеру; 16 - горілчана чарка, 17 - коньячна чарка.

 
 
Опис чарок:
Лікерна чарка - 30 мл, 37 мл
Висока лікерна чарка - 45 мл
Стопка - 45 мл
Келих для мартіні - 90 мл
Бокал для коктейлю - 90 мл, 140 мл
Широкий келих для шампанського - 150 мл
Вузький келих для шампанського - 150 мл, 190 мл
Винний келих - 140 мл, 190 мл
Бокал для бренді - 240 мл, 360 мл, 650 мл
Стакан в старовинному стилі - 185 мл, 210 мл, 290 мл
Келих «Харрікен» - 230 мл, 440 мл, 650 мл
Ірландська чашка для кави - 180 мл, 250 мл
Келих «Маргарита» - 260 мл
Хайбол - 270 мл, 285 мл, 330 мл
Хайбол на ніжці - 270 мл, 300 мл
Бокал-кубок - 380 мл
Склянки і келихи - 210 мл, 300 мл, 350 мл, 470 мл, 490 мл
 
Підготовка посуду під напої
 
Випробуваний спосіб підготовки порціонної посуду до чергового використанню: потримати кожен келих над відром з киплячою водою, поки скло не запітніє, потім протерти круговими рухами чистою лляною тканиною. В принципі коктейлі можна наливати в будь-який посуд, але при цьому слід пам'ятати, що від її привабливості залежить і привабливість самого напою.
 
Основне правило: коктейлі і кольорове скло несумісні, тому що воно погіршує їх зовнішній вигляд. Слід враховувати також і те, що всі келихи, чарки і стакани розроблені для цілком певних напоїв, наприклад:
Хайбол - для холодних освіжаючих напоїв, які можна пити довго завдяки великому обєму.
Бокал для коктейлю - для коктейлів з вираженим смаком і міцних напоїв.
Круглий бокал у формі великої коньячної чарки підійде для напоїв Крусті, екзотичних лонгдрінков і напоїв з льодом.
Бокал (фужер) для шампанського використовується для приготування будь-яких коктейлів або аперитивів з шампанським, наприклад для коктейлю "Королівський кир" (Kir Royal).
У широкому келиху (фужері) для шампанського ви можете запропонувати  коктейль з шампанським або солодкий напій.
Чарка для білого вина, як правило, з тонкими стінками, на тонкій високій ніжці і з трохи вигнута і звужується догори чашею у формі тюльпана.
Як і раніше, дуже популярні римські бокали на товстій зеленій ніжці.
Чарка для червоного вина - на більш короткій ніжці і теж з чашею у формі тюльпана.
Чарка для бургундського вина найбільш популярна серед цих рюмок. В ній можна подати і пиво, і червоний аперитив. Коли в чарку для бургундського наливають вино, то наповнюють його тільки до половини, маленьку чарку для червоного вина наповнюють на дві третини.
В маленькі лікерні рюмки або бокали у формі тюльпана наливають десертні вина або коньяки, а також фруктовий бренді і фруктову горілку (причому останню подають тільки в чарках).
У келихах і чарках для південних і десертних вин подають не тільки південні вина, а й фліпи, аперитиви і шордрінкі.
Глечик для крюшонів, як правило, мають ручку і носик. Вони невисокі, з широким краєм.В термостійкі бокали та глечики на короткій товстій ніжці або без неї, з ручкою наливають пунш, грог і глінтвейн.
Поряд з класичними типами посуду є багато спеціальної, наприклад келихи для Пусс-кафе, круглі "персикові" келихи і чарки для абсенту.
Однак, як вже згадувалося раніше, купувати такий посуд рідко коли має сенс, тому що більшість напоїв можна подавати у вже наявній посуді, хоча, можливо, це буде виглядати не так стильно.
 
Якщо у вас є чарки для білого вина на довгій ніжці, з чашею у формі тюльпана, то ви цілком можете запропонувати в них фіз або Крусті.Якщо ваші келихи для шампанського не дуже вузькі, то ви цілком можете подати в них фліп, фраппе або Дейзі. Будь-які фужери можна замінити іншими стаканами, наприклад для хайбол, фізов і молочних коктейлів.У вашому господарстві обов'язково має бути кілька графінів різної місткості і форми. Використовуйте їх для фруктових і овочевих соків, сиропів, вершків і молока. Для охолодження порціонної посуду її слід тримати в холодильнику або наповнювати льодом перед приготуванням коктейлю. Бокал для коктейлю ємністю 90 мл можна змочити холодною водою і помістити в морозильну камеру.