Віленське міцне Пиво
Покласти в кам'яну чашку 3 фунти житнього солоду, трохи солі, один фунт вичищенного і промитого кишмишу, один фунт стовчених сухарів, 1/2 фунта липового меду, 15 грамів розведених в склянці кип'яченої води дріжджів і 2 фунта ошпареного крутим окропом хмелю, влити стільки кип'яченої води, щоб маса була як густа сметана, накрити чашку товстою серветкою і поставити в тепле місце. На другий день влити 5 пляшок кип'яченої води, добре розмішати.
Покласти 10 зерен запашного гіркого мигдалю, накрити серветкою і поставити на добу в тепле місце, після чого влити 10 пляшок кип'яченої води, перелити в чавун, накрити кришкою і поставити на ніч у добре витоплену піч. Вранці покласти 1/8 фунта дрібно стовченої і просіяної двовуглекислої соди, дати 2 години вистоятися, щоб осад осів на дно, обережно злити настій, процідити крізь полотняну серветку, пропустити через скляну воронку, обкладену зсередини пропускним папером, розлити в портерні пляшки, закупорити та ошпарити пробки, зав'язати тонким дротом і поставити на 5 днів у тепле місце, після чого винести на зберігання в прохолодне місце. Вживати лише через 10 днів.
|